Vreau un site unic și diferit față de celelalte

Nu mă înțelege greșit, să fii unic și diferit este splendid! Dar trebuie să faci asta în contextul potrivit, cu motivația potrivită și în departamentul potrivit, ca să zic așa.

Îți arăt în acest articol că a avea un site unic și diferit la design este dezavantajos în realitate.

Iar la sfârșit îți spun și ce ar trebui de fapt să fie unic și diferit pe site-ul tău.

În imaginea de mai jos poți vedea o demonstrație foarte simplă a felului în care funcționează mecanismul așteptărilor în creier, în funcție de contextul dat.

black letters on white space

Același mecanism al așteptărilor în funcție de context funcționează și când omul știe că intră pe un website.

Așteptările lui cu privire la ce o să găsească pe acel website sunt formate în funcție de experiențele lui trecute cu website-urile.

Și cum cele mai multe website-uri încă de la inceputul internetului aveau și au un design standard (logo în stânga, meniu în dreapta, linkurile sunt albastre și subliniate, etc.). Același design se așteaptă să găsească și pe website-ul tău actual.

Prin urmare dacă Andrei a vizitat 10 website-uri cu design standard înainte să-l viziteze pe-al tău, el și-a format deja niște așteptări cu privire la cum ar trebui să arate și să se comporte website-ul tău.

Ce se întâmplă dacă tu îi încalci aceste așteptări utilizatorului Andrei?

Simplu: lui Andrei îi va lua mai mult timp să învețe cum se folosește website-ul tău și prin urmare va ajunge mai greu la informația dorită și la mesajul tău. Iar șansele ca el să fie iritat și să-ți părăsească website-ul cresc.

Secretul este ca designul website-ului tău să fie conform așteptărilor lui Andrei în așa fel încât să nu-i mai ceri un efort în plus ca să învețe care e așezarea website-ului tău și cum se folosește.

În acest fel el se va concentra din start pe mesajul și produsul tău, și nu pe cum să se descurce ca să apese pe butoane.

De aceea, dacă încerci să fii creativ și inovativ în designul website-ului tău, șansele sunt mai mari ca utilizatorii tăi să depună mai mult efort ca să învețe care-i treaba cu website-ul tău și cum se folosește. Iar tu nu vrei ca utilizatorii tăi să aibă o experiență greoaie, ci una ușoară și curgătoare care se concentrează direct pe ce ai tu de oferit pe acel website.

Sigur, o notă de eleganță și finețe nu strică în design. Dar totul trebuie făcut în standardele de folosire a unui website cu care toți utilizatorii s-au obișnuit (fără excepție).

Designul website-ului tău este exact ca un discurs în public.

Cu cât cuvintele (elementele de design din site) sunt mai uzuale, simple și standard, cu atât mai ușor le va fi ascultătorilor (vizitatorilor) să se concentreze pe povestea și energia pe care o transmiți în loc să depună efort să-ți deslușească intelectualismele/inovațiile din limbajul discursului (design-ul website-ului).

Știm cu toții că cei mai buni oameni în comunicare, comunică simplu și pe înțelesul tuturor. În acest fel, scopul lor este atins: crearea unei conexiuni cu interlocutorul și livrarea unui mesaj ușor de digerat, poate persuasiv dacă este cazul.

Bun, atunci care este acea parte din site-ul meu care e bine să fie unică și diferită?

 • Mesajul tău!
 • Textele!
 • Spiritul!
 • Povestea pe care o spui prin site!
 • Energia pe care o pui în mesaj!
 • Carisma din poveștile pe care le spui!
 • Informațiile excepțional de valoroase pe care le oferi!
 • Inițiativa și conceptul pe care le prezinți prin intermediul site-ului!
 • Tu, cel din spatele site-ului și motivația ta unică de a contribui cu ceva în viața oamenilor!

De ce toată lumea vrea să aibă un site diferit prin design și culori?

Trebuie să știi că în ziua de astăzi site-urile nu duc lipsă de design, culori și desene animate.

În realitate, site-urile duc lipsă de:

 • mesaje autentice.
 • povești reale.
 • inițiative puternice.
 • sinceritate și valoare maximă.
 • ușurință în utilizare.
 • simplitate și esențialism.
 • autenticitate și claritate.
 • spațiu.

Și cu adevărat în aceste elemente stă succesul tău pe online, nu într-un design ca la casa de modă din Paris. Acestea sunt elementele care te ajută să legi o relație bună cu vizitatorii tăi și să-i transformi în clienți care te urmăresc de plăcere și cumpără de la tine natural.

Acestea sunt elementele care inspiră încredere și stabilitate, elementele care convertesc și atrag, elementele de care oamenii duc lipsă în general, nu doar pe site-uri.


Cu drag, Esenţialul™.

Esențialul™ ajută coachi și terapeuți să-și monetizeze munca prin branding și marketing făcute cu claritate, simplitate și esențialism.

Vrei să lucrezi cu Esențialul™?

Da, am un proiect