3 criterii esențiale pentru un brand memorabil și de impact

Vrei să-ți construiești un proiect care să devină în timp un brand memorabil și cu impact în percepția oamenilor?

Te invit să mergem la esența lucrurilor și să studiem cele 3 criterii esențiale pentru un astfel de brand.

Criterul #1. Simplitatea

Dacă e simplu, e ușor de reținut, prietenos și lejer de înțeles și consumat.

Care sunt oamenii cei mai respectați? Cei care vorbesc scurt, la obiect și relevant.

Așa vrei să fie și brandul tău. Pentru că într-o lume atât de aglomerată de mesaje, oferte și date, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să lansezi online un proiect complicat și greu de înțeles.

Totuși simplitatea necesită curaj pentru că te pune să renunți la acele elemente care nu sunt de maximă importanță în proiectul tău. Totodată, simplitatea te provoacă să spui lucrurilor pe nume și să fii transparent și focusat, fără ocolișuri.

Aplică simplitatea în designul proiectului tău și în texte.

Dacă poți să le explici oamenilor în cuvinte puține și simple ceea ce faci, atunci le transmiți un sentiment subconștient că tu chiar știi ce faci și stăpânești foarte bine lucrurile despre care vorbești.

De asemenea le transmiți subtil oamenilor că îi respecți și te gândești la ei economisindu-le timpul și energia prin mesaje simple, clare și la obiect.

Simplitatea păstrează ordine și curățenie în proiectul tău asigurându-te că doar cele mai esențiale elemente fac parte din el. Și totodată lăsând spațiu pentru idei viitoare pe care vei vrea să le implementezi (într-un site, de exemplu).

Asigură-te că le oferi spațiu oamenilor și că nu-i îmbulzești cu elemente de umplutură. Pentru că ăsta este ultimul lucru pe care vrei să îl faci într-o lume suprasaturată de elemente de umplutură și fără substanță.

Criterul #2. Repetiția

Ai grijă să te repeți și să spui peste tot același lucru, cât mai des. Nu în mod robotic, dar într-un mod în care să transmiți clar despre ce este proiectul tău în esență.

În mediul online, oamenii în general transmit mesaje ca gloanțele oarbe, fără să țină cont de nucleul principal al proiectului, de ceea ce definește proiectul în esență.

Repetă-te, folosește în repetate rânduri un anumit set de cuvinte care definește proiectul tău.

De exemplu, pe mine mă vei observa că folosesc foarte des următoarele cuvinte: simplu, clar, esențial, curat.

De ce? Nu pentru că așa îmi propun, ci pentru că asta îmi iese pe gură, asta mă definește în tot ceea ce fac. Oriunde merg am aceste cuvinte pe limbă. Nu e o strategie gândită și programată dinainte. Ci știu și simt ce sunt, ce mă reprezintă și ce iubesc.

Și ține cont că ale noastre cuvinte poartă o anumită energie și au efecte imediate asupra percepției și energiei oamenilor impactați.

Fă următorul experiment chiar acum. Citește următoarele cuvinte și fii la atent la cum te fac să te simți: simplu, clar, esențial, curat.

Ei? Cum percepi și cum simți brandul Esențialul™? Ce impresie îți lasă? Te face să mai revii la el? Te îndepărtează sau te apropie de el?

Repetiția este la fel de valabilă și în design. De exemplu pe site-ul tău, pe cărțile tale de vizită, pe social media, ai grijă să menții același set de elemente de design.

De exemplu, aici pe esentialul.com vei observa următorul set de elemente comune pe toate paginile:

  • 2 non-culori + 1 culoare: alb, negru, albastru.
  • 1 tip de font peste tot.
  • același design la butoane pe fiecare pagină.
  • o ierarhie clară a mărimii fontului care se repetă pe fiecare pagină.
  • o spațiere specială între rânduri și elemente.
  • aceeași culoare la linkuri
  • aceeași acțiune se întâmplă când dai click pe butoane
  • și altele…

Criterul #3. Propoziția de valoare

Vrei ca oamenii să știe exact cu ce-i ajută proiectul tău în esență.

Aici pe esentialul.com, mesajul clar și principal este: Ajut coachi și terapeuți să-și monetizeze munca.

Puțin mai detaliat: Ajut coachi și terapeuți să aibă clienți la ședințe și cursuri ca să facă bani.

Și folosesc această frază peste tot.

În primul rând, foarte important: includ publicul țintă în propoziția mea de valoare: coachi și terapeuți.

De multe ori includ și cuvântul „femei”, „femei coachi sau terapeuți”, pentru că 99% din clienții mei sunt femei.

De ce să faci asta și tu? Pentru că dacă îți auzi numele strigat, vei răspunde.

Chiar dacă te ocupi cu 5 activități, încearcă să-ți formezi o propoziție de valoare esențială principală care să comprime tot ce faci într-un mesaj simplu și valoros pentru publicul țintă. Și fii cât mai concret și specific axat pe o anumită problemă a publicului țintă: „să aibă clienți la ședințe și cursuri”.

Spune-le oamenilor în cuvinte simple exact cu ce îi poți ajuta în acea propoziție de valoare. Evită să fii pompos sau academic în exprimare. Oamenii folosesc un limbaj simplu în sinea lor. Folosesc un limbaj academic doar la suprafață, pentru impresie. Iar tu vrei ca serviciile și produsele tale să apeleze la sinea oamenilor, la adâncimile lor, la intimitatea lor.

Alte criterii mai târziu

Cam acestea au fost cele mai importante 3 criterii ca să ai un brand online de impact și memorabil. Mai sunt și altele care se apropie ca importanță, dar vreau să păstrez acest articol esențial, așa că celelalte elemente ți le voi oferi în articole viitoare.


Cu drag, Esenţialul™.

Esențialul™ ajută coachi și terapeuți să-și monetizeze munca prin branding și marketing făcute cu claritate, simplitate și esențialism.

Vrei să lucrezi cu Esențialul™?

Da, am un proiect